۳ مهر ۱۳۹۷: عدالت برای ایران در نامهای به گزارشگر ویژه سازمان ملل مربوط به «حفظ حقوق بشر و آزادیهای اساسی در هنگام مبارزه با تروریسم» خواستار مداخله وی درباره موضوع حمله مسلحانه اخیر در اهواز و عواقب آن شد.
در رژه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در روز ۳۱ شهریور در اهواز، شلیک چندین تیر از سوی عدهای که مقامات ایران اعلام کردهاند چهار نفر بودهاند و هر چهارنفرشان کشته شدهاند، باعث درگیری نظامی شد که در آن، ۲۴ نفر، از جمله یک کودک کشته و ده ها نفر زخمی شدند.
با وجود اینکه در ساعات اولیه اعلام شد که نیروهای «مقاومت الاحواز» این اقدام را انجام دادهاند، اما روز شنبه، یکم مهرماه، ادعا شدهاست که داعش با پخش ویدئویی مسئولیت این حمله مسلحانه را به عهده گرفتهاست. پس از آن، ویدئوها و اخبار منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که موجی از دستگیریهای خشونت بار در شهرهای مختلف خوزستان به راه افتادهاست.
عدالت برای ایران در نامه خود که همزمان با سخنرانی رییس جمهور ایران در مجمع عمومی سازمان ملل ارسال شده، از گزارشگر ویژه سازمان ملل خواسته تا اطمینان یابد تحقیقات مستقل برای شناسایی عاملین و آمرین این حمله مسلحانه انجام میشود. این سازمان در عین حال، نگرانی خود را نسبت به سوءاستفاده از شرایط به وجود آمده به دلیل این حمله مسلحانه برای بازداشتهای گسترده، شکنجه بازداشت شدگان و محاکمات غیرعادلانه و اعدامهای جمعی به بهانه حفظ امنیت در مواجهه با تروریسم ابراز کردهاست.
شادی صدر مدیر عدالت برای ایران در اینباره میگوید: «مهمترین موضوع برای مردم ایران این است که یک مرجع مستقل و مورد اعتماد، هویت و وابستگی سازمانی حملهکنندگان را مشخص سازد و آنها با رعایت موازین دادرسی عادلانه و سایر موازین حقوق بشری محاکمه و مجازات شوند. در عین حال، حفظ امنیت و مبارزه با تروریسم، نباید به ابزاری در دست نیروهای انتظامی و امنیتی برای سرکوب مخالفان و منتقدان بدل شود.»
تحقیقات پیشین عدالت برای ایران نشان میدهد که در گذشته نیز در پی سیطره فضای امنیتی و پلیسی بر استان خوزستان، تعداد زیادی از فعالان مدنی و سیاسی دستگیر و به اتهام دست داشتن در اقدامات تروریستی محاکمه و اعدام شدهاند. به عنوان مثال، پس از وقوع انفجارهای پیاپی در اهواز در سال ۸۴ چندین نفر به اتهام دست داشتن در اعتراضات مردمی که حکومت آنها را اغتشاش و یا عملیات تروریستی میخواند دستگیر، محاکمه و اعدام یا به حبسهای بلند مدت محکوم شدند. اعترافات برخی از آنها در برنامه ها متعددی در تلویزیون جمهوری اسلامی و یا شبکه انگلیسی زبان پرس تی وی پخش شد که در آن زندانیان میگفتند که از سازمانهای تروریستی عرب که در کشورهای غربی قرار دارند و برای دولتهای انگلیس و آمریکا کار میکنند، دستور گرفتهاند. برخی از این زندانیان بعدها در نخستین فرصت ارتباط با خارج از زندان اعلام کردند که اعترافات یاد شده تحت شکنجه و به اجبار اخذ شده و صحت ندارد. همچنین انجمن دفاع از حقوق زندانیان در نامه ای به رییس قوه قضاییه نوشت که برخی از این متهمان بیش از ده ماه در سلول انفرادی نگه داشته شده و از حق دسترسی به وکیل و محاکمه منصفانه بی بهره بودهاند.
عدالت برای ایران در نامه خود به گزارشگر ویژه سازمان ملل، با توضیح مفصل درباره نمونههای قبلی اینگونه اقدامات، خواستار این شد که دولت ایران را درباره نگرانی های مربوط به نقض حقوق بشر و آزادیهای اساسی مردم در خوزستان به بهانه مبارزه با تروریسم و حفظ امنیت پاسخگو کند.
خانم فیونوالا الین (Fionnuala Ní Aoláin) گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره «حفظ حقوق بشر و آزادیهای اساسی در هنگام مقابله با تروریسم» که یک حقوقدان ایرلندی است، مامور جمع آوری و درخواست اطلاعات مربوط به موارد نقض حقوق بشر و آزادیهای اساسی در هنگام مقابله با تروریسم و گزارش آن به شورای حقوق بشر سازمان ملل و مجمع عمومی این سازمان است.